Вівторок, 30 Квітня, 2024

Замок Лева у Ґданську

Замок Лева у Ґданську – кам’яниця, що розташована на вулиці Довга, 35. Походження назви невідоме, але історики вважають, що це пов’язано з двома скульптурами із зображенням левів, розташованими на головному порталі кам’яниці, які раніше були на парадному ґанку кам’яниці. Будинок вважається однією з архітектурних перлин, які розташовані у місті, пише gdansk-future.eu.

Історія 

Вперше локація згадується у XIV столітті. У XV столітті на цій території розташовувався тевтонський монетний двір. У 1569 році Велику кам’яницю (на перехідній ділянці від вулиці Довгої до вулиці Огарної) збудували за проєктом Ганса Крамера (фасад приписують скульптору Ф. Вруму).

Будинок отримав досить багате оздоблення залу, відоме з графіки ХІХ століття Й. К. Шульца. З 1615 році кам’яниця належала присяжному Шварцвальду, а потім його спадкоємцям. У 1636 році його відвідав король Речі Посполитої Владислав IV. У наступні століття власники часто змінювалися. У ХІХ-XX століттях перший поверх кам’яниці вже виконував службові функції (ресторан, книгарня) і був перебудований, що завдало певної шкоди історичному декору. У другій половині XIX століття, після знесення ґанку на фасаді було розміщено двох кам’яних левів – звідси й назва – Замок Лева. 

У 1945 році будинок зруйнували, залишилися лише підвали, частина периметральних стін, фрагменти порталу та кам’яної кладки. У 1950-53 році перебудована за проєктом Боярського (функціонально пов’язана з кам’яницею № 36). Фасад реконструйовано за збереженими фрагментами кам’яної кладки (проєкт Залеського). Російський центр науки та культури тривалий час використовував це приміщення, але після нападу на Україну у лютому 2022 році польське суспільство виступило за виселення представників країни-загарбниці. 

Розвиток подій у XIV столітті

Переважна більшість багатоквартирних будинків у місті протягом століть зазнавали серйозних перетворень, навіть реконструкцій. Архівні джерела свідчать, що споруда була зведена у другій половині XVI століття. 

Іконографічні записи підтверджують, будівлю успішно обладнали всередині. Також фасад багато говорить про достаток власників. Орнаментація кам’яниці, а особливо її фронтон, має чіткі риси голландської архітектури, такої модної на той час не тільки в Ґданську.

Інформація щодо власників нерухомості невідома. Місцеві мешканці знають лише про лише дві родини: Гроси з XV століття та Шварцвальди з XVII століття.

Події XV століття  

Власником кам’яниці, яка стояла тут до побудови Замку Лева, був Бартломей (Бартоломеус) Гросс. Він працював на посаді міського радника. 

Після знаменитої битви на полях Грюнвальда 15 липня 1410 року Ґданськ вирішив перейти «на бік» польського короля і присягти йому на вірність. З цією метою, згідно з рішенням Головної міської ради, представники Ради вирушили до Мальборка, який був обложений Ягайлом. Це були бургомістри Конрад Лечков (Лецкау), Арнольд Гехт і зять Чекава, радник Бартломей Гросс.

У серпні того ж року королівський посланець Януш з Тулішкова прийняв подяку у Ґданську від імені Його Королівської Величності. На жаль, польсько-тевтонський мир, підписаний 1 лютого 1411 року в Торуні, не включав місто до польської корони. 

Ґданську все ж довелося залишитися у підпорядкуванні Тевтонського ордену. Досить швидко у місті почали розправлятися з нелояльними підданими. Величезний податок, накладений на населений пункт, і блокада порту не віщували нічого доброго. Міськрада шукала вихід із нестерпної ситуації та намагалася вирішити цю колізію. Згодом були проведені перемовини з командиром. Невдовзі від нього надійшло запрошення на проведення ще однієї розмови. 

Сучасні рішення 

Замок Лева фахівці намагаються оснастити сучасними технологіями. Будівля отримала функціонал P.S. TEATR. Понад 50 років спеціалізоване підприємство TEATR дбає про те, щоб новітні сценічні технології досягали найбільших польських філармоній, театрів та престижних концертних залів. Попри це не менша увага приділяється технічним деталям. 

Замок Лева підтримує невеликі громадські центри та різні громадські об’єкти меншого масштабу, такі як бібліотеки, галереї, музеї або лекційні та читальні зали. Про це, безсумнівно, свідчить про наявність успішного проєкту, який уособлює модернізацію приміщення, розташованого в одній із найстаріших кам’яниць Гданська під назвою Замок Лева.

Всередині історично будівлі регулярно організовують мистецькі події. Фахівці Ґданської міської галереї організовують заходи для аудиторії до 120 осіб. Мешканці беруть участь у конференцій, лекцій, мультимедійних презентацій, семінарів, вернісажів і навіть невеликих театральних постановок.

Для того, щоб забезпечити технічну реалізацію вищевказаних припущень програми, P.S. TEATR поставив та встановив так звані елементи сценічної механіки, такі як поруччя, алюмінієві застібки та системи завіс, що затемнюють зал протягом дня. Також була активна електроакустична система з 40-канальним цифровим мікшером і сценічним боксом, набором бездротових мікрофонів і необхідною периферією. У сфері мультимедіа це було передбачено, серед іншого, електричний екран з діагоналлю 204″, лазерний проєктор з яскравістю 6000 лм і роздільною здатністю WUXGA, різні типи перетворювачів відеосигналу, а також мультимедійний ноутбук і лазерна указка. Крім того, модернізовано установку живлення та керування технічною технікою сцени.

Ганебна вивіска Російського дому на будівлі 

На вулиці Довга 35, тривалий час можна було побачити вивіску Російського центру культури і науки. Вона згодом зникла. Це відбулося після вторгнення московських загарбників до України 24 лютого 2022 року. Магістрат вирішив розірвати з організацією договір оренди нерухомості з набуттям чинності наприкінці лютого.

Російський центр культури і науки – більш відомий як Російський дім – орендував приміщення, що належить місту. Це відбувалося безперервно з 1984 року. Він займав увесь багатоквартирний будинок, історична назва якого – «Замок Лева» – від барельєфів, розташованих біля входу.

Від початку російської агресії проти України на дверях закладу висловлювали спротив нападу та підтримку українцям. Їх облили фарбою, розмістили на них зображення наслідків війни та розфарбовані червоною фарбою талісмани, що символізують жертв російських загарбників.

Вивіску над входом знімали, ймовірно, за наказом працівників центру. Подальше використання будівлі представниками країни-агресора не здійснювалося, тому місцева влада почала обговорювати майбутні кроки стосовно споруди. 

Важливі дати:

  • 1569 р. – будівництво кам’яниці
  • 1636 р. – вечірка в кам’яниці на честь короля Владислава IV
  • 1945 р. – руйнування кам’яниці – під час війни та пожежі міста в березні
  • 1950 – 1953 роки повна реконструкція будинку

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.